Z a ł o ż y c i e l e

Posiadłość

W y m y s ł ó w F r a n c u s k i

Nazwa „Francuski” wywodzi się z XVIII w.i została nadana za sprawą markiza Stanislasa Jeana de Boufflers, który był synem chrzestnym króla Stanisława Leszczyńskiego. We Francji był on znamienitą osobistością, miedzy  innymi był Marszałkiem Polnym i członkiem Zgromadzenia Narodowego. W 1797 r. uciekając przed Rewolucją Francuską schronił się na ziemiach polskich w folwarku Wymysłów. Wraz z nim osiadła tu grupa kilkunastu francuskich arystokratów. 

 

S.J. de Boufflers Autor: F.S. Delpech
S.J. de Boufflers Autor: F.S. Delpech
Nasza historia

D o m R o d z i n n y i W i n n i c a

Dom Jantoń wraz z winiarnią i stajnią otoczony jest dwu i pół hektarową winnicą. Rodzina tworzy tu w zgodzie z tradycją i naturą wina białe i różowe, wina naturalnie słodkie z późnego zbioru oraz wina musujące i cydry najbardziej szlachetną metodą drugiej fermentacji w butelkach. 

Ogromna pasja i 30 lat doświadczenia w branży winiarskiej oraz setki wizyt w winnicach na wszystkich kontynentach, pozwoliły właścicielom należycie przygotować się do stworzenia wyjątkowego miejsca na mapie polskich winnic. 

Winnica geograficznie położona jest na Wysoczyźnie Łaskiej leżącej w południowo-wschodniej części Niziny Południowowielkopolskiej. Szczepy winorośli są tu starannie dobrane do klimatu i warunków glebowych. Lekkie, zatrzymujące ciepło oraz przepuszczające wodę piaszczyste podłoże zapewnia jej winom wyjątkową aromatyczność oraz finezję. Pierwsze nasadzenia winorośli zostały wykonane w 2013 r. Początkowo winnica stanowiła hobby, produkując wina wyłącznie na potrzeby rodziny i przyjaciół. Obecnie dzięki ogromnej pasji i zaangażowaniu ludzi powstają tu wina jedyne w swoim rodzaju, które zdobyć można w wybranych enotekach i restauracjach.

 

Nagrody

J e s t e ś m y d u m n i z t e g o , c o r o b i m y

Beata Janton

B e a t a J a n t o ń

– Biotechnolog (Uniwersytet Jagieloński),
– Enolog (Universite de Bordeaux),
– Zarządzanie winnicą i winiarnią (Bordeaux Sciences Agro),
– WSET Level 3,
– Grand Diplome le Cordon Bleu (Paris)
Nasz zespół

L u d z i e p e ł n i p a s j i

Przemek produkcja 500x500

Przemysław Bal

Produkcja / Enologia

Bartek 500x500

Bartosz Barczewski

Logistyka

Marek 500x500

Marek Walczak

Sprzedaż